Forbrukslån er kjent for å være et dyrere lån, men samtidig finnes det muligheter for å spare penger. Lånet er nemlig fleksibelt, og kan brukes til det du selv måtte ønske. Bankene stiller ingen krav, så lånet kan benyttes på ulike måter og til ulike formål. Og ved riktig og fornuftig bruk kan du spare penger.

Hva er forbrukslån

Kort forklart er et forbrukslån et lån uten sikkerhet hvor bankene ikke tar pant i bolig eller bil når du tar opp lånet. Siden bankene ikke krever noen form for garanti har forbrukslån en høyere rente. I gjennomsnitt ligger den effektive renten på forbrukslån på mellom 10 og 15 %, men du kan også oppleve å betale mer, avhengig av kredittvurdering og bankenes egne gebyrer.

Når bankene vurderer en lånesøknad for lån uten sikkerhet ser de på din personlige økonomi. Inntekten legges til grunn for hvor mye du kan låne, og hvilken rente bankene kan tilby. Du kan få innvilget opp til 600 000 kroner i forbrukslån, om du ikke har lån fra før eller har en høy årlig inntekt. Nedbetalingstiden er fem år uavhengig av lånesum, men du kan bruke inntil 15 år om forbrukslånet brukes til refinansiering.

Kriterier for å få innvilget lån

  • Må være minst 18 år gammel
  • Ha en årlig inntekt på minst 120 000 kroner
  • Være bosatt i Norge og ha bodd i landet de siste tre årene minst
  • Kan ikke ha noen former for betalingsanmerkning eller pågående inkasso

Spare penger med forbrukslån

Det finnes flere måter du kan spare penger med forbrukslånet på, hvis lånet brukes riktig. Du kan søke forbrukslån når som helst, og du velger selv hvor mye du ønsker å låne, hvor lang nedbetalingstiden skal være, og hva lånet skal brukes til. Med andre ord, du kan bruke lånet til rent forbruk, investeringer, reiser, ferier eller å samle annen usikret gjeld.

Forbrukslån til ferien

Siden forbrukslånet har en digital søknad og en digital prosess kan lånesøknaden behandles raskere, noe som gjør det mulig å få pengene på konto noe tidligere. Dette kan være gunstig om feriereisen du har planlagt kommer for salg, og billettene mer enn halveres i pris. Har du ikke mulighet til å betale med oppsparte midler der og da kan forbrukslånet være en mulig.

Refinansiering av annen gjeld

Om du har flere lån og kreditter er det mulig å søke om forbrukslån til refinansiering. Det du da gjør er å ta opp et nytt lån med bedre betingelser, og bruker det til å nedbetale all annen gjeld. Du får dermed samlet alle kostnadene til nedbetaling av gjeld på ett sted, og betaler kun renter og gebyrer på ett sted. Dette sparer deg for potensielt flere tusen kroner totalt sett.

Investering i boligen

Har du en bolig med et slitent bad eller et kjøkken, og ikke mulighet til å øke boliglånet, kan forbrukslån være et alternativ. Når du oppgraderer deler av boligen økes verdien, noe som igjen gir en lavere belåningsgrad. Så ved å bruke lånte penger til å oppgradere boligen kan du øke verdien, og få ned kostnadene knyttet til boliglånet. Etter ny verdivurdering kan du også søke om å refinansiere boliglånet og få forbrukslånet inn i dette til en lavere rente. Husk derimot at forbrukslån har kortere nedbetalingstid enn huslånet, så ikke refinansier om det vil bli dyrere over tid.

Nedbetaling av lånet

Forbrukslånet har en maksimal nedbetalingstid, men det anbefales å bruke så kort tid som du klarer. Kortere nedbetalingstid betyr høyere månedlige avdrag, samtidig som de totale kostnadene blir lavere. Og når du tar opp forbrukslån for å bestille en ferie eller kjøpe møbler på tilbud er det ekstra viktig å betale ned raskt. Hvis du bruker lang tid på å nedbetale lånet vil det bli dyrere enn om du hadde ventet. Renter og gebyrer kan spise opp det du sparte på å bestille der og da, så vær obs på dette.

Tips: Les også når du ikke bør tar opp forbrukslån

Sammenligne forbrukslån og lånetilbud

En annen måte å spare penger med forbrukslån på er å sammenligne ulike lånetilbud. Dette gjelder uansett om du søker et nytt lån eller ønsker å refinansiere. Det finnes mange banker som tilbyr lån uten sikkerhet, og de konkurrerer med hverandre for å få kundene. Så ved å sammenligne og søke hos flere tilbydere kan du finne frem til det beste tilbudet som koster deg minst, både månedlig og totalt sett.

Når du skal sammenligne er det viktig å se på renter, nedbetalingstid og totale kostnader. Se på både nominell og effektiv rente, og hva de ulike bankene kan tilby. Vurder også nedbetalingstid, og velg den korteste du med sikkerhet kan håndtere slik at kostnadene blir lave.

Oppsummering

Det finnes flere ulike måter å spare penger på ved forbrukslån, så lenge det benyttes riktig. Tar du opp lån for å finansiere en ferie du får på tilbud, så betal tilbake de lånte pengene så snart du kan. Når feriepenger eller skattepenger står på konto bør du innfri lånet. Da betaler du mindre i renter, og ferien blir billigere enn om du hadde ventet. Dette gjelder også for kjøp av møbler og hvitevarer på tilbud. Bruk forbrukslånet fornuftig, betal tilbake det lånte beløpet før rentene spiser opp besparelsen, og vurder ulike lånetilbud før du takker ja.